Cara Nak Buat Kerabu Mangga
Masukkan sotong udang dan jejari ketam. Jadi saya tak sagat.
Potong halus2 cili padi daun ketumbar bawang besar dan tomato.
. Taburkan garam dan gula. Celur sebentar dan toskan. Syukur alhamdulillah dah masuk hari ke tujuh ramadan dah semoga diberi kesihatan yang baik yang berpanjangan untuk baki ramadan yang ada.
Potong tomato sehingga menjadi bentuk kecil. Mula-mula semua bahan perlu diracik atau dihiris atai dimayang halus. 2-3 biji buah mangga muda diracik dan dihiris memanjang.
Bahan-bahan Resepi Kerabu Mangga ala Thai. 4 tangkai cili padi yang telah dihiris. Perah sedikit limau nipis.
Assalamualaikum dan selamat hari sabtu semua kali ni nak berkongsi resipi mudah untuk membuat kerabu mangga yang sedap. 1-2 biji limau kasturi diambil jusnya. Cuma potong dengan pisau.
Angkat toskan dan masuk ke dalam mangkuk. Kemudian campurkan sekali kesemua bahan tersebut. Untuk penyediaan sos campurkan semua serbuk perasa dan minyak ke dalam mangkuk.
Aduk rata mangga iris dan ulekan cabai. CARA BUAT KERABU MANGGA ALA THAI Bahan-bahan. Sebab nak hias pun cantik.
KERABU MANGGA KELANTAN STYLE Wani Sukarno Monday June 13 2016 2. Cara Nak Buat Kerabu Magga Tempoh masa penyediaan adalah lebih kurang 20 minit sahaja. Masuk kan sos ikan garam.
Lumurkan ikan dengan tepung gandum. Cara buat Kerabu Mangga Ikan Siakap. Kemudian masukkan Maggi ke dalam air rebusan tadi.
Gaul Maggi bersama sotong dan udang bahan hiris dan perencah Maggi. Notes Nak sedap lebihkan udang kering. Kemudian masukkan udang ke dalam air yang tengah mendidih sehingga udang sudah merengkot berbentuk C lalu boleh diangkat dan masukkan ke dalam mangkuk besar.
Ketepikan untuk digunakan kemudian. Selepas tu masukkan sos ikan dan sedikit gulagaulkan sehingg sebati. 1 biji tomato yang telah dihiris.
Sajikan bersama ikan goreng. Cara Penyediaan Resepi Kerabu Maggi Panaskan air dalam periuk sehingga mendidih. Perah jus limau nipis ke serata kerabu mangga kita.
Pastikan untuk gaul sehingga sebati. Satukan semua bahan hiris ke dalam bekas mangga dan lobak merah tadi. Kerabu ikan merah pun boleh juga.
Ditambah pula dengan rasa masam-masam buah mangga yang pasti buat anda terliur. Perasakan mengikut citarasa anda. Mungkin dah ada kehilangan idea nak masak apa wani pun hii ingat dulu first puasa masa sahur wani tak lalu makan.
Kemudian campurkan sekali kesemuanya. 2 biji mangga muda yang telah dikupas kulit dan diparut. Ikut saja resipi yang dikongsikan di bawah ini.
Rebuskan filamen ketam sehingga masak. Saya suka kerabu mangga yang kasar. Hiriskan bawang merah cili hijau lobak merah dan daun ketumbar sehingga nipis.
2 sudu besar udang kering yang telah dibasuh bersih dan digoreng. Boleh juga dihiaskan dengan daun ketumbar. Mangga diracik Udang kering disangai kisar.
Campurkan semua bahan dalam mangkuk. Bila semua dah sebati rasa dulu dan tambah bahan perasa jika kurang. Jom cuba Resepi Kerang Rebus Sos Thai.
3 tangkai cili padi merah. Goreng cabai dan terasi dengan sedikit minyak. 3 ekor ikan sardin segar direbus bersama garam dan asam keping.
Angkat dan ulek semua bahan. Semua bahan diracik dihiris ataupun dimayang halus. Hiaskan dengan bunga kantancili merah dan kacangsiapboleh lar nak.
Ikan siakap dipotong lebar butterfly dan letak garam secukup rasa 2. 1 biji bawang merah yang telah dihiris. Cara-cara membuat kerabu mangga.
Cara buat kerabu mangga yang simple 1. Resepi kerabu mangga ala thai ini teramat mudah kan. Nak kurangkan letak mangga pun boleh.
Nak letak daun ketumbar pun boleh. Memang sangat sedap lagi-lagi bila tergigit udang kering dan kacang goreng yang ada dalam kerabu mangga ini. Sagat atau potong mangga halus-halus.
Sesuaikan rasa ikut citarasa sendiri. Ditambah pula dengan rasa masam-masam buah mangga yang. Tambahkan dengan perasan jeruk nipis.
Didihkan air secukupnya ke dalam periuk. Jangan lupa masukkan juga udang kering kita. Gaulkan manggacili padibunga kantanbawang merahudang kering dan kacang.
1 batang bungan kantan yang telah dihiris. Potong mangga memanjang sisihkan. Akhir sekali sesuaikan mengikut cita-rasa sendiri.
Kalau nak guna ikan lain pun boleh tapi ikan besar yang sesuai buat kerabu mangga contohnya ikan merah. Kalau nak lagi sedap boleh sahaja lebihkan udang kering atau nak letak daun ketumbar pun boleh. Baiklah mari kita lihat cara membuat Kerabu Mangga Kelantan yang sangat mudah tetapi sehingga terkenang-kenang keenakannya.
Campurkan kedalam mangga tadi. Sangai udang kering kemudian kisar kasar atau ditumbuk. Cara Penyediaan Udang kering disangai terlebih dahulu dan dikisar atau ditumbuk kasar.
Untuk penyediaan mee rebus dalam air yang mendidih selama 3 minit. Makan ramai-ramai pun cukup. Gaul semua bahan supaya sekata dan sebati.
No comments for "Cara Nak Buat Kerabu Mangga"
Post a Comment